Fotoğraf Nedir ?


Fotoğrafın bilimsel açıklaması doğada mevcut gözle görülebilen maddi varlık ve şekilleri, ışık ve bazı kimyasal maddeler yardımıyla ışığa karşı duyarlı hale getirilmiş film, kağıt veya her hangi bir madde (örnek algılayıcı) üzerine saptayan fiziksel ve kimyasal bir işlemdir. Kelime Yunanca ışık anlamına gelen "photos" ve yazı anlamına gelen "graphes" kelimelerinden oluşmaktadır. Yani ışıkla yazmak anlamına gelmektedir bla bla bla gibi uzatabiliriz…

Ama bir dakika gitmeyin bir yere korkmanıza gerek yok bu kadar üstat dururken ben fotoğrafın bilimsel manasını yazıya dökmek gibi bir hadsizlik yapmayacağım.

Şimdi gelelim aslında fotoğrafın ne olduğu değil de bende neler uyandırdığı kısmına. Fotoğraf diyince bende ilk aklıma gelen sorular ; “Fotoğraf, sadece geçmişi kaydeden bir zaman makinesi olabilir mi ? Belkide o yüzden fotoğraf da eskidikçe daha bir değer kazanıyor?” Bu sorudan sonra da hemen aklıma izafiyet teorimin de öğrendiğimiz bin ışık yılı ilerisindeki bir yıldıza gidinceydi sanırım orda tabi ki bizi çok gelişmiş bir teleskopta beklemesi gerekiyordu ve İstanbul a tekrar baktığımızda Fatih Sultan Mehmet’in fethini görebiliyorduk. Acaba günümüzde ne kadar imkanlı ? : ) Şimdi düşününce en iyisi biz yine fotoğraf çekelim bin yıl sonraki insanın binlerce yıl ilerdeki yıldızlara gitmesine de gerek kalmasın : ) zaten ben hep bilim kurgu filmlerinde öyle uzaklara gidilmesinde de korkardım : ) Demek oluyor ki biz aslında fotoğraf çekerek geleceğe mi hizmet ediyoruz : ) vay be bir anda bütün fotoğrafçılara büyük bir misyon mu yükledim : )

Bu fotoğrafın biraz duygulardan arındırılmış kısmı oldu. Bide şöyle bir soru gelebilir illa fotoğrafın değerli olması için zaman mı geçmesi lazım? Bununla birlikte biz yani tüm sanatçılar gibi ölünce mi değerimiz anlaşılacak gibi bir kaygı da doğabilir. Tabi ki hayır! İşte orda kurtarıcı etki devreye giriyor yani duygular. Buraya da mı girdi duygular, merak etmeyin bu sefer yine duygusallaşmayacağım :) Ama bu kısmını hala bende çözebilmiş değilim. Bir fotoğrafa nasıl duygu katılır. Şöyle bir tarif olabilir mi acaba “bir martı bir çocuk hım yok olmadı sarılan çiftler hım buda çok klasik oldu, o zaman bir yaşlı amca çalışırken çekelim” : ) sanırım işin en zor kısmı bu işte, fotoğrafın zorluğu da burada başlıyor. Hayattın içinde hissettiğimiz duyguları bir dikdörtgen içine sığdırmak. Ama tabi şu da var ki o dikdörtgeni oluştururken biz yalnızdık ve o fotoğrafa bakanlar da fotoğrafı çekerken yanımızda olmadığı halde o duyguyu alabilmeli. Demek ki işin zor kısmı buymuş ama yinede her şeye rağmen zevkli. Bu arada hatam olduysa affola, tamamen amatörce bu konudaki düşüncelerimi yazıya aldım. Hepinize fotoğraflı günler diliyorum…

Erdem KIRCA

Adım Adım Özgeçmiş Hazırlama

Yeni mezun oldunuz ve kariyerinizin duvarlarını örmek için ilk adımlarınızı atmaya başladınız…
Yada iş değiştirmeyi planlayıp var olan duvarın rengini değiştirmeyi planlıyorsunuz…
Her ikisi içinde etkileyici bir özgeçmiş hazırlamakla işe başlamalısınız…
Şimdi adım adım nelere dikkat etmemiz gerekli onları gözden geçirelim ..
-------------------------------------------------------------------------------------
Adım 1…
Kişisel Bilgileriniz:
Özgeçmişinizi hazırlarken dikkat etmeniz gereken en önemli bölümlerden biridir. Ad soyad, Doğum Tarihiniz,İkametgah adresiniz ( Şehir dışında da ikamet edebileceğiniz adres varsa belirtmenizde fayda var ),Size ulaşabilecekleri ev ve cep telefonunuz, ulaşılamadığı takdirde ulaşabilecekleri bir yakınınızın telefon numarası, E-mail adresiniz,Ehliyet , Askerlik ile ilgili bilgileriniz,

Adım 2…
Eğitim & Deneyim
Bu bölümde ; eğer yeni mezunsanız eğitim bilgilerinize Yada yaptığınız staj bilgilerine öncelik vereceğiz.Deneyimli bir aday iseniz İş deneyimlerine öncelik verebiliriz.

Deneyimli bir aday iseniz \ Stajyer olarak çalışmış iseniz,
En son çalıştığınız \ çalışmakta olduğunuz Şirketinizden başlamak üzere başvurduğunuz pozisyona göre geriye doğru çalıştığınız şirketlerin, unvanını, kendi unvanınızı, İşe Giriş tarihinizi ve iş tanımınızı yazmanız gerekmekte.
Örneğin;
Vip Hotel,
04.08.2002 \ Devam ediyorum.
Unvan: F& B Asistanı
İş Tanımı: 100% türk sermayeli olan Vip Otelde yaklaşık 7 yıldır F&b Müdürünün asistanlığını yapmaktayım. Gerekli organizasyonların ön hazırlığını yapmak, Müşteri isteklerini F&B Müdürüne iletmek, Yasal yazışmaları takip etmek,Vb.(diye yaptığınız işleri başlıklar halinde yazmalısınız.)

Güneşoğulları Ltd.Şti
10.08.2008 \ 20.09.2009
Unvan : İnsan Kaynakları Departman Stajyeri
İş Tanımı: Genel olarak departman çalışanlarına yardımcı olmak.

Adım 3…
Eğitim
Bu bölümde eğitim bilgilerinizi en son okumuş / okumakta olduğunuz okulun adını, Bölümünüzü, Okulunuzun Başlangıç ve bitiş tarihlerini eksiksiz yazmalısınız.

Adım 4…
Yetkinlikler
Önce tanımlamasını yapalım. Yetkinlik , mükemmel performansın elde edilmesinde ayırt edici olan bilgi, beceri ve tutumları kapsayan gözlemlenebilir davranışlardır.
Bilgi : Her yetkinliğin az yada çok kavramsal boyutta bir bilgi düzeyi vardır.
Beceri : Yetkinliğin doğal yada tecrübe ile kazanılmış yetenek boyutudur.
Tutum : Kişilik özellikleri, karakter, inaç ve değerler gibi subjektif özelliklerin, bilgi ve beceriyi harekete geçirme konusundaki yaklaşımıdır.
Gözlemlenebilir davranış: Yetkinliğin gözlemlenebilir (ve ölçülebilir) davranışa dönüşmesidir.
Üstün performans: Davranış sonuçlarının ortalama performanstan daha fazla başarı sağlamasıdır.
Burada sizi diğer adaylardan farklı kılan ve ayırt edici olan özelliklerinizden bahsetmelisiniz.
Örneğin; Kullandığınız Bilgisayar Programları,Hakim olduğunuz yabancı diller,Kişilik özellikleriniz.
Adım 5…
Katılmış Olduğunuz Eğitimler & Seminerler
Okul yada iş hayatı boyunca eğitim veya deneyimleriniz doğrultusunda katılmış olduğunuz eğitimlerden, seminerlerden , tarihleri ve almış olduğunuz kurumları da belirterek bahsetmelisiniz.
Sırf bu bölüm dolsun diye ilginiz olmayan hasbel kader katılmış olduğunuz Eğitim & Seminer bilgilerini yazmayın. Görüntü kirliliğinden başka çok fazla bir işe yaramayacağını bilmenizi isterim.
Örneğin, Muhasebe Elemanı ilanına başvurmuşsanız, almış olduğunuz dış ticaret kursunu yazmamanızda fayda var.
Adım 6…
İlgi alanlarınız & Sosyal Faaliyetleriniz
Sizi siz yapan , yaparken keyif aldığınız, İlgilendiğiniz hobilerinizden, keyiflerinizden bahsetmelisiniz.Çoğu kişi tarafından özgeçmiş bilgileri içinde yazılması gereksiz bölüm olarak görülse de ayırt edici bölümlerden biridir. Hobileriniz, hangi işlerde lider hangi işlerde takip eden, Hangisinde yaratıcı , hangi işlerde rutine bağlı olabileceğinizi ayırt etmede faktör olarak değerlendirilebilir. O yüzdendir ki var olan keyiflerinizi yazmanız da fayda vardır.Ama özgeçmişiniz kalabalık gözüksün diye yapmadığınız yada ilginiz olmayan aktiviteleri yazmaktan kaçının.Mülakata çağrılmanıza belki yardımcı olabilir ama yanlış bilgilendirme söz konusu olacağı için 2 . aşamaya geçmenize engel olacaktır. Yazdığınız her bilgi için gelecek sorulara hazırlıklı olun.
Örneğin, Bir kere tenis oynamış iseniz, İlgi alanlarınız kısmına Tenis Oynamak diye yazmamalısınız.Yada ne kadardır oynuyorsunuz , yada en sevdiğiniz oyuncu kimdir ? diye tarafınıza yöneltilecek sorulara hazır olmalısınız.

Adım 7…
Referanlar
İşe alım sürencin en kritik ve en son noktalarından biridir.
Sizin hakkınızda bilgi verebilecek bir profesyonel bir de kişisel referans vermeniz yeterli olacaktır. Profesyonel referans, iş Hayatınızda birlikte çalıştığınız iş arkadaşınız yada yöneticiniz olabilir. Kişisel referans ise okul arkadaşınız, Sizi tanıyan bir aile dostunuz olabilir. Önemli olan, sizi tanıyor olması ve bu konuda kendisini arayan İnsan Kaynakları uzmanını sizin lehine ikna etmesi…
------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda verdiğim öneriler doğrultusunda Özgeçmişinizi hazırlayın ve İkinci Bölüm için, yani son düzenlemeler için devam edecek olan yazı dizimi takip ediniz lütfen 
Bol Şans ve Başarılar Diliyorum.
Mine ÖZÇELİK



www.mcozden.com

Performansa Dayalı Mülakat Teknikleri

Mülakat, eleman seçme ve işe alma sürecinin vazgeçilmez bir aşamasıdır. Adayların aranması, başvuruların alınması, referansların kontrol edilmesi gibi aşamalarda bilgi teknolojilerinin sunduğu olanaklarla önemli ölçüde hız ve etkinlik sağlanmıştır. Ancak, mülakatlardaki yüz yüze görüşmelerin, sesin, sözün ve beden dilinin yerini tutacak bir teknoloji henüz bulunmamaktadır. Mülakat, işe alınacak adayın ve açık pozisyonun niteliklerine bağlı olarak genellikle 20 ile 40 dakika arasında süren bir iletişim ortamıdır. Mülakatlarda en az iki görüşmecinin olması ve görüşmecilerin adayla ilgili bilgileri inceledikten sonra mülakatı yapmaları gerekir.
Mülakat öncesinde, açık pozisyon için kabul edilebilir bir performans düzeyi belirlenmelidir. Daha sonra, bu performans düzeyini elde etmesi için bir çalışanın hangi yetkinlikleri ve davranışları sergilemesi gerektiği düşünülmelidir. Mülakatı yapan kişiler, sorularını söz konusu pozisyonun başarısında önemli olduğunu belirledikleri yetkinlikleri ortaya çıkaracak şekilde sormalıdırlar. Mülakat soruları açık uçlu olmalı, adayın kendini ifade edebilmesine ve olabildiğince fazla bilgi sağlamasına fırsat vermelidir. Soruların işle ilgili olmasına ve ayırımcılık ya da taciz olarak algılanabilecek sorular olmamasına dikkat edilmelidir.
Performansa Dayalı Mülakat yaklaşımında adayın yetkinliklerini ortaya çıkaracak nitelikte bir soru dört adımlı olarak sorulur.
- Adayın işle ilgili olarak son bir ya da iki yıl içinde yaşadığı bir olayı (belirli bir yetkinliğini kullanmasını gerektiren durumu) anlatması istenir.
-Kendisinin o durumdaki eyleminin ne olduğu, nasıl tepki verdiği sorulur.
-Eyleminin ya da tepkisinin sonucunun ne olduğunu anlatması istenir.
-Benzer bir olayı yeniden yaşaması durumunda şimdi eyleminin ne olacağı sorulur.
Böylece, aday yaşadıkları durumları, eylemlerini ve sonuçlarını ilişkilendirirken kendi davranışlarına örnekler verirler. Sahip oldukları veya olmadıkları yetkinliklerini ister istemez ortaya koyarlar. Sorunun son adımında da öğrenme, gelişme ya da değişim açısından adayın yeteneğini görme fırsatı doğabilir.
Aday, bu tür bir soruya üç nedenle cevap veremeyebilir:
-Soruyu ya da açıklamayı anlayamamış veya yanlış anlamış olabilir.
-Bu tür bir deneyim yaşamamış olabilir.
-Yaşadığı deneyimi anlatmasının kendisi hakkında olumsuz izlenim yaratacağını düşünebilir.
Adayın soruya neden cevap veremediğini anladıktan sonra duruma göre, soru farklı biçimde tekrarlanabilir, başka bir soruya geçilebilir ya da aday cevap vermesi için ikna edilebilir.
Bu yaklaşım, daha çok deneyimli ve üst düzey pozisyonlar için seçilecek adaylar için uygun olmakla beraber, istenirse, deneyimsiz adaylara da uygulanabilir. Ancak, o durumda aday okulu ya da özel yaşamı ile ilgili deneyimlerinden söz edecektir. Şüphesiz, bunlardan da kişisel yetkinliklerle ilgili bazı ipuçları çıkarılabilir.
Aşağıda, Performansa Dayalı Mülakat Yaklaşımına göre sorulabilecek bazı soru örnekleri verilmektedir. Bu başlangıç sorularını, adayın eylemini, olayın sonucunu ve benzer durumda ne yapacağını ortaya çıkaracak diğer sorular izleyecektir. Soru örneklerinin yanında hangi yetkinlikleri ortaya çıkarma amacına yönelik olduğu belirtilmiştir. Bu tür sorular için herhangi bir ideal cevap bulunmamaktadır.
Deneyimli adaylara sorulabilecek başlangıç soruları:
-Daha önceki işinizde işle ilgili olarak herhangi bir yeni yöntem geliştirdiğiniz ya da uygulama başlattığınız bir durumu anlatır mısınız?
(Amaç: adayın yenilikçi, yaratıcı düşünme ve sürekli iyileştirme becerilerine sahip olup olmadığını anlamak)
-Çalışanlarınızı eğitme ve geliştirme yönünde yaptığınız bir çalışmayı anlatır mısınız?
(Amaç: adayın koçluk, liderlik, çalışanlarına duyarlılık ve ekip geliştirme yetkinliklerine sahip olup olmadığını anlamak)
-Risk almanızı gerektiren işle ilgili önemli bir karar vermek durumunda kaldığınız bir olayı anlatır mısınız?
(Amaç: adayın karar alma, kararlılık ve risk alma yetkinliklerine sahip olup olmadığını anlamak)
-İşinize katkı sağlayan önemli bağlantılar kurduğunuz ya da şirket dışı ilişkilerinizi kullanarak işinize önemli katkı sağladığınız bir durumu anlatır mısınız?
(Amaç: adayın ilişki geliştirme, mevcut ilişkilerinden iş fırsatları yaratma becerilerine sahip olup olmadığını anlamak)
-Farklı departmanlar veya çalışanlar arasındaki fikir ayrılıklarını gidermek ve aralarında uzlaşma sağlamak durumunda kaldığınız bir olayı anlatır mısınız? (Amaç: adayın sorun çözme, çatışma yönetimi, esneklik, insanlar arası ilişki geliştirme yetkinliklerine sahip olup olmadığını anlamak)
-Müşteriye verilen hizmetleri, müşteri açısından gözden geçirip hizmet performansını iyileştirdiğiniz bir durumu anlatır mısınız?
(Amaç: adayın müşteri duyarlılığı, empatik düşünme, sorun çözme, sürekli iyileştirme yetkinliklerine sahip olup olmadığını anlamak)
-Çalışanlarınızı yetki kullanma ve karar alma konusunda cesaretlendirdiğiniz ve sorumluluk aldıkları için takdir ettiğiniz bir durumu anlatır mısınız?
(Amaç: adayın yetkilendirme (delegasyon), motivasyon ve performans geliştirme yetkinliklerine sahip olup olmadığını anlamak)
İş deneyimi olmayan adaylara sorulabilecek başlangıç soruları:
-Eksik ya da yetersiz bilgiyle bir sorunu çözmek durumunda kaldığınız bir olayı anlatır mısınız?
(Amaç: adayın analitik ve yaratıcı düşünme ve sorun çözme yetkinliklerine sahip olup olmadığını anlamak)
- Düşüncelerinizi, bilginizi ve zamanınızı başkalarıyla paylaşarak takım halinde başardığınız bir işi anlatır mısınız?
(Amaç: adayın iletişim, işbirliği ve takım çalışması yetkinliklerine sahip olup olmadığını anlamak)
- Zor bir durumdan kurtulmak ya da bir sorunla karşılaşmamak için önemli bir kararı hızlı almak zorunda kaldığınız bir olayı anlatır mısınız? (Amaç: adayın karar alma, kararlılık, sorun çözme ve risk alma yetkinliklerine sahip olup olmadığını anlamak)
- Kızgın ve sinirli bir arkadaşınızla ya da anlaşamadığınız bir insanla ilgilenmek durumunda kaldığınız bir olayı anlatır mısınız?
(Amaç: adayın iletişim, sorun çözme, müşteri duyarlılığı ve insan ilişkileri geliştirme yetkinliklerine sahip olup olmadığını anlamak)
- Beklenmedik bir durum nedeniyle planlarınızı ve önceliklerinizi değiştirmek zorunda kaldığınız bir olayı anlatır mısınız?
(Amaç: adayın esneklik, planlama, zaman yönetimi, değişim yönetimi ve karar alma yetkinliklerine sahip olup olmadığını anlamak)
- Birbirleriyle zaman bakımından çakışan birçok işi bir arada yapmak zorunda kaldığınız bir durumu anlatır mısınız?
(Amaç: adayın esneklik, planlama ve organizasyon ve zaman yönetimi yetkinliklerine sahip olup olmadığını anlamak)
- Sizden beklenenden daha fazlasını gerçekleştirdiğiniz, beklentileri aştığınız bir durumu anlatır mısınız?
(Amaç: adayın sürekli iyileştirme, müşteri duyarlılığı gibi yetkinliklere sahip olup olmadığını anlamak)

Kaynak ve Yazar Bilgileri

Makale Yazarı : Prof. Dr. İsmet Barutçugil
Kaynak Websitesi : http://www.rcbadoor.com
Kaynak Bağlantı Adresi: http://www.rcbadoor.com/makalevekitaplar/makaleler/ik/mulakat.htm

Mülakatta Dikkat Edilmesi Gereken Sorular...

TÜM ADAYLARA SORULABİLECEK ORTAK SORULAR

1 Bir referansınıza iş hayatınızda ki olumsuz yönlerinizi sorsak, bize neleri sayar ?
2 Gelişmesi gereken yönleriniz neler biliyor musunuz, Bunun için nasıl yollar uyguluyorsunuz ?
3 Sizi iş ortamında en çok ne demotive eder ?
4 Kahve şekerli mi, şekersiz mi İçmeden nasıl anlarsınız ?
5 Yaratıcı mısınız? Mesela ? Buluyorsanız bunu iş deneyimlerinizden bir örnek ile açıklayabilir misiniz?
6 Eğer kariyerinize tekrar başlayabilme imkanınız olsa hangi alanda uzmanlaşmak isterdiniz?
7 Ne tip iletişim yöntemlerini tercih edersiniz?
8 Yaptığınız ve uygulamaya aldığınız bir projeniz var mı ?
9 Eğer Mülakatı siz yapıyor olsaydınız ne sormak isterdiniz?
10 Geçtiğimiz yıl içinde yapmayı planlayıp,yapamadığınız istekleriniz / projeniz var mıydı ?
11 Eğer işe kabul edilir iseniz, ilk ay içerisinde yapacağınız yenilikler yada faaliyetler neler olur ?
12 Geçmişte sinirli yada kızgın bir müşteri ile ilgilendiğiniz bir örnek verebilir misiniz ? Neden oluştu, siz ne yaptınız, Sorun Nasıl çözüldü ?
13 İnisiyatif gösterdiğiniz bir durumu anlatabilir misiniz ?
14 Kendinizi kısaca tanımlar mısınız ?
15 " Çok düzenli, iş tanımının, görev ve sorumlulukların net olarak tanımlandığı mı yoksa belirli ölçülerde hareket serbestliği olan,
karar verirken gerekli riskleri özgürce alabileceğiniz ortamları mı tercih edersiniz? Neden?"
16 Şu anki işinizde hangi konularda yöneticinize danışmadan karar verme yetkisine sahipsiniz?
17 Boş zamanlarınızda ne yaparsınız?
18 Şirketimiz hakkında ne derece bilginiz var?
19 Bu pozisyona neden başvurdunuz?
20 Bu pozisyonda (veya başvurduğunuz ilanda) sizin ilginizi çeken nedir?
21 Mesleki anlamda kütüphanenizde ne tür kitaplar mevcut ?

YENİ MEZUN ADAYLAR İÇİN SORULAR

1 Mezun olduğunuz bölümü neden seçtiniz ?
2 Üniversitede katıldığınız sosyal aktiviteler nelerdir ?
3 Çok ilgi duyduğunuz dersler ve bitirme dereceniz ?
4 Eğitiminize devam etmeyi düşünüyor musunuz ?
5 Okulda yaptığınız sunum yada ders anlatımı vb. projeler var mı ?ÜST POZİSYON İÇİN SORULAR



1 Elemanlarınızdan biri rakip firma ile ilgili gizli müşteri bilgilerini elde etmiş.Nasıl Tepki verirdiniz ?
2 İstanbul’da sabah trafiğinde fazladan harcanan benzin’in ekonomiye yıllık maliyeti nedir ?
3 " Yönetim tecrübeniz var mı? Varsa bunu hangi iş deneyimlerinizde kazandınız? Kısaca
açıklayabilir misiniz? "
4 Yönetim tarzınızı kısaca açıklayabilir misiniz? Kendinizi nasıl bir yönetici olarak tanımlarsınız?
5 Size bağlı çalışan elemanlarınız işe sürekli geç olarak geliyorlarsa ne yapardınız?
6 Size bağlı çalışan elemanlarınızı nasıl motive edersiniz?

Etkili Sunum Yöntemleri ve Beden Dili

Yüzyüze İletişimde algılananlar;

Kelimeler %10;Ses tonu %30;Beden Dili %60 Ne söylediğim değil,nasıl söylediğim önemli.
İletişim,ağızdan kulağa gönderilen bir mesaj değil Beyinden Beyine bir faaliyettir.


Sağ Beyin:
• Vücudun Sol tarafını yönetir.
• Sezgi gücü vardır.
• Görsel kavramlarla ilgilenir
• Ayrıntılar yerine bütün ile ilgilenir.
• Yaratıcılığı sağlar.
• Geçmiş olayları hatırlamamıza yardım eder.
• Sanatsal yeteneklerimizi yönlendirir.
• Bedensel faaliyetlerimizi idare eder.

Sol Beyin
• Vücudun sağ tarafını yönetir.
• Mantık,değerlendirme,analiz,ayrıntılı düşünme işlevlerini yerine getirir.
• Kelime ve rakamları depolar.
• Konuşma hızını,grameri,kelime dizimini kontrol eder.
Inovasyon(yenilikçilik)

Sunum yapılırken
• Sağ ile başlanmalı(Hayal gücü,derinlik olgusu,sentez,yaratıcılık,müzik,duygular)Dinleyici bunu dinleyelim mi?sorusuna verdiği cevaba göre konuşmanın devamını dinleyip dinlememeye karar verir.
• Sol ile devam edilmeli(Analitik düşünme,analiz,matematiksel düşünce,plan,program,sayılar,seçme ve karar verme,yazma,okuma)
• Etki yaratmak için sağ ve sol arasında bağlantı olmalı
• Sağ ile bitir.Bitiş özet ve etkileyici bir kapanış olmalı.Dinleyici dinlediğini uygulayıp uygulamamaya bu noktada karar verir.
Hafızada Yer Etmek İçin 5 Anahtar

1. Güçlü bir başlangıç; Başlangıç unutulmaz.Görsel bir slayt ile aktüel Rahat,eğlenceli, şaşırtıcı,sorgulayıcı başlanabilir.
2. Katılımcının Dikkatini Çekme;
Şaşırtıcı bir açıklamada bulunun.
Bir soru sorun. Espri yapın,fıkra anlatın.
İddialı bir vaatte bulunun.
Alıntı yapın.
3. Düzenli tekrar(4 tekrar akılda kalır); Sıradışı farklılık yaratan bir sunum yapılmalı.En çok tekrarlanan ve tanıdık olan akılda kalır. Tarihi bir olaya dikkat çekin.
Araştırma örnekleri verin.
Yaşamınızdan örnek verin.Kelime vurgulama,örnekleme,çarpıcı ifadeler,alıntılar,istatistikler,hikayeler..
4. Alışılmamış vurgular yapın.Dikkati vurgulamada değişiklikler ile sürekli toplayın.Dikkat ortalaması 7 dk.
5. Katılımı artırın.
6. Güçlü kapanış yapın. Mutlaka bağlantı kurulmalı ve güçlü kapanış yapılmalı.
Sonuç bölümü konuşmanın ana fikrini belirtir. Ana başlıklar tekrarlanır. Genel bir tekrar ile konuşma özetlenir.
Ağızdan çıkan söz,yaydan çıkan bir ok gibidir. Ok gittiği yerden dönmez.(Mevlana)
Akıllı olmak bir şey değil. Önemli olan o aklı yerinde kullanmaktır.(Descartes)

Basit bir konu değişik anlatılmalı. Karmaşık ise tanıdık hale getirilmeli.

Dünyayı nasıl algılıyorsak öyle görüyoruz.
Ne düşünürsek olma olasılığını artırıyoruz.

İşitmek algılamak değildir.
Algılamak anlamak değildir.
Anlamak öğrenmek değildir.
Öğrenmek hatırlamak değildir.

Duyarım,unuturum.
Görürüm,hatırlarım.
Yaparım,anlarım.(Çin atasözü)

Gecenin birinde...

Her gün severek gittiğim şahane bir işim,Herşeyin yolunda gittiğini,mutlu,huzurlu olduklarını bildiğim bir ailem,beni göz bebeğinden bile sakınacak kadar seven ve bir o kadar da benim sevdiğim, uğruna hiç düşünmeden bir çok şeyi feda edebilecek şekilde sahip olduğum dostluklarım var diyebilmeyi ne çok isterdim...
Kendimin bile tahmin edemeyeceği kadar çok hemde...
Yinede kör,topal,aksakta olsa sahip olduklarım Şükürler olsun Allahım...
Lütfen daha fazla yoksunluktan beni esirge...