Adım Adım Özgeçmiş Hazırlama

Yeni mezun oldunuz ve kariyerinizin duvarlarını örmek için ilk adımlarınızı atmaya başladınız…
Yada iş değiştirmeyi planlayıp var olan duvarın rengini değiştirmeyi planlıyorsunuz…
Her ikisi içinde etkileyici bir özgeçmiş hazırlamakla işe başlamalısınız…
Şimdi adım adım nelere dikkat etmemiz gerekli onları gözden geçirelim ..
-------------------------------------------------------------------------------------
Adım 1…
Kişisel Bilgileriniz:
Özgeçmişinizi hazırlarken dikkat etmeniz gereken en önemli bölümlerden biridir. Ad soyad, Doğum Tarihiniz,İkametgah adresiniz ( Şehir dışında da ikamet edebileceğiniz adres varsa belirtmenizde fayda var ),Size ulaşabilecekleri ev ve cep telefonunuz, ulaşılamadığı takdirde ulaşabilecekleri bir yakınınızın telefon numarası, E-mail adresiniz,Ehliyet , Askerlik ile ilgili bilgileriniz,

Adım 2…
Eğitim & Deneyim
Bu bölümde ; eğer yeni mezunsanız eğitim bilgilerinize Yada yaptığınız staj bilgilerine öncelik vereceğiz.Deneyimli bir aday iseniz İş deneyimlerine öncelik verebiliriz.

Deneyimli bir aday iseniz \ Stajyer olarak çalışmış iseniz,
En son çalıştığınız \ çalışmakta olduğunuz Şirketinizden başlamak üzere başvurduğunuz pozisyona göre geriye doğru çalıştığınız şirketlerin, unvanını, kendi unvanınızı, İşe Giriş tarihinizi ve iş tanımınızı yazmanız gerekmekte.
Örneğin;
Vip Hotel,
04.08.2002 \ Devam ediyorum.
Unvan: F& B Asistanı
İş Tanımı: 100% türk sermayeli olan Vip Otelde yaklaşık 7 yıldır F&b Müdürünün asistanlığını yapmaktayım. Gerekli organizasyonların ön hazırlığını yapmak, Müşteri isteklerini F&B Müdürüne iletmek, Yasal yazışmaları takip etmek,Vb.(diye yaptığınız işleri başlıklar halinde yazmalısınız.)

Güneşoğulları Ltd.Şti
10.08.2008 \ 20.09.2009
Unvan : İnsan Kaynakları Departman Stajyeri
İş Tanımı: Genel olarak departman çalışanlarına yardımcı olmak.

Adım 3…
Eğitim
Bu bölümde eğitim bilgilerinizi en son okumuş / okumakta olduğunuz okulun adını, Bölümünüzü, Okulunuzun Başlangıç ve bitiş tarihlerini eksiksiz yazmalısınız.

Adım 4…
Yetkinlikler
Önce tanımlamasını yapalım. Yetkinlik , mükemmel performansın elde edilmesinde ayırt edici olan bilgi, beceri ve tutumları kapsayan gözlemlenebilir davranışlardır.
Bilgi : Her yetkinliğin az yada çok kavramsal boyutta bir bilgi düzeyi vardır.
Beceri : Yetkinliğin doğal yada tecrübe ile kazanılmış yetenek boyutudur.
Tutum : Kişilik özellikleri, karakter, inaç ve değerler gibi subjektif özelliklerin, bilgi ve beceriyi harekete geçirme konusundaki yaklaşımıdır.
Gözlemlenebilir davranış: Yetkinliğin gözlemlenebilir (ve ölçülebilir) davranışa dönüşmesidir.
Üstün performans: Davranış sonuçlarının ortalama performanstan daha fazla başarı sağlamasıdır.
Burada sizi diğer adaylardan farklı kılan ve ayırt edici olan özelliklerinizden bahsetmelisiniz.
Örneğin; Kullandığınız Bilgisayar Programları,Hakim olduğunuz yabancı diller,Kişilik özellikleriniz.
Adım 5…
Katılmış Olduğunuz Eğitimler & Seminerler
Okul yada iş hayatı boyunca eğitim veya deneyimleriniz doğrultusunda katılmış olduğunuz eğitimlerden, seminerlerden , tarihleri ve almış olduğunuz kurumları da belirterek bahsetmelisiniz.
Sırf bu bölüm dolsun diye ilginiz olmayan hasbel kader katılmış olduğunuz Eğitim & Seminer bilgilerini yazmayın. Görüntü kirliliğinden başka çok fazla bir işe yaramayacağını bilmenizi isterim.
Örneğin, Muhasebe Elemanı ilanına başvurmuşsanız, almış olduğunuz dış ticaret kursunu yazmamanızda fayda var.
Adım 6…
İlgi alanlarınız & Sosyal Faaliyetleriniz
Sizi siz yapan , yaparken keyif aldığınız, İlgilendiğiniz hobilerinizden, keyiflerinizden bahsetmelisiniz.Çoğu kişi tarafından özgeçmiş bilgileri içinde yazılması gereksiz bölüm olarak görülse de ayırt edici bölümlerden biridir. Hobileriniz, hangi işlerde lider hangi işlerde takip eden, Hangisinde yaratıcı , hangi işlerde rutine bağlı olabileceğinizi ayırt etmede faktör olarak değerlendirilebilir. O yüzdendir ki var olan keyiflerinizi yazmanız da fayda vardır.Ama özgeçmişiniz kalabalık gözüksün diye yapmadığınız yada ilginiz olmayan aktiviteleri yazmaktan kaçının.Mülakata çağrılmanıza belki yardımcı olabilir ama yanlış bilgilendirme söz konusu olacağı için 2 . aşamaya geçmenize engel olacaktır. Yazdığınız her bilgi için gelecek sorulara hazırlıklı olun.
Örneğin, Bir kere tenis oynamış iseniz, İlgi alanlarınız kısmına Tenis Oynamak diye yazmamalısınız.Yada ne kadardır oynuyorsunuz , yada en sevdiğiniz oyuncu kimdir ? diye tarafınıza yöneltilecek sorulara hazır olmalısınız.

Adım 7…
Referanlar
İşe alım sürencin en kritik ve en son noktalarından biridir.
Sizin hakkınızda bilgi verebilecek bir profesyonel bir de kişisel referans vermeniz yeterli olacaktır. Profesyonel referans, iş Hayatınızda birlikte çalıştığınız iş arkadaşınız yada yöneticiniz olabilir. Kişisel referans ise okul arkadaşınız, Sizi tanıyan bir aile dostunuz olabilir. Önemli olan, sizi tanıyor olması ve bu konuda kendisini arayan İnsan Kaynakları uzmanını sizin lehine ikna etmesi…
------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda verdiğim öneriler doğrultusunda Özgeçmişinizi hazırlayın ve İkinci Bölüm için, yani son düzenlemeler için devam edecek olan yazı dizimi takip ediniz lütfen 
Bol Şans ve Başarılar Diliyorum.
Mine ÖZÇELİK



www.mcozden.com

Hiç yorum yok: